2toDrive - Veelgestelde vragen

Verantwoordelijkheden

Wat gebeurt er als de jongere zonder coach rijdt en aangehouden wordt door de politie?

Dan is de jongere direct zijn rijbewijs kwijt! Vanaf dat moment mag hij niet meer rijden. De jongere mag pas vanaf zijn 18e verjaardag opnieuw theorie- en praktijkexamen doen. Daarnaast krijgt hij een boete volgens actueel geldend tarief.

Wie betaalt de verkeersboetes?

De jongere is ‘voor de wet’ als 17-jarige bestuurder gewoon een automobilist. Rijdt hij te hard? Of begaat hij een andere overtreding dan kan hij hiervoor een boete krijgen, niet de coach. Als de jongere geflitst wordt dan gaat de boete naar de eigenaar van de auto.

Wie controleert of er met een coach wordt gereden?

De politie houdt toezicht op 2toDrive. Als een jongere zonder begeleider de weg op gaat en de politie komt hier achter, dan wordt het rijbewijs direct ingenomen, krijgen ze een boete volgens actueel geldend tarief,- en de jongere mag dan vanaf 18 jaar opnieuw theorie en praktijk examens doen om weer aan een rijbewijs te komen.

Geldt 2toDrive alleen voor het B (auto)rijbewijs?

Ja, 2toDrive wordt alleen ingevoerd als experiment voor het B rijbewijs.

Mag de jongere met een aanhanger rijden?

Ja, dat mag, voor de jongeren gelden dezelfde voorwaarden als voor iedere andere bestuurder met het rijbewijs B. Ook hiervoor geldt dat de coach in de auto moet zitten.

Is de jongere door deelname aan 2toDrive ook langer een 'beginnende bestuurder'?

Ja, vanaf de datum dat de jongere het rijbewijs heeft gehaald, is hij zeven jaar lang een beginnende bestuurder. In die periode kunnen strafpunten gekregen worden voor verkeersovertredingen en geldt de lagere alcohollimiet van 0,2 promille.

Bron: https://www.2todrive.nl/coaches/veelgestelde-vragen/verantwoordelijkheden/